А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

В България вече има сериозен недостиг на акушерки

05.05.2016 / 15:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това бе отбелязано по повод Световния ден на акушерската професия.

 

В България вече има сериозен недостиг на акушеркиТой се отбелязва от 25 години на 5-ти май, по инициатива на Международната конфедерация на акушерките. Мотото на деня за 2016 г. е: „Жените и новородените са в сърцето на акушерките”.

В България вече се усеща сериозен недостиг на акушерки. През 2014 г. у нас са работили 3725 акушерки, 250 от които са били в пенсионна възраст. Отчита се все по-голям ръст на младите специалисти-акушери, които напускат страната - около 95%. Това заяви в интервю за БТА Емилия Казълова, председател на Алианса на българските акушерки. Според нея голяма част от насочилите се към професията на акушерката се реализират много по-добре в чужбина, където заплащането им е 3-4 пъти по-високо. Средната заплата на акушерка в България варира и е между 500 лв. и 800 лв. максимум, посочи тя.

Казълова смята, че проблемът би могъл да се реши, след като бъдат подобрени условията на работа на акушерките, бъде осигурено адекватно заплащане на труда, има възможност за следдипломно обучение с допълнителен стимул, както и при добра регулация на професията. Тя припомни, че Алиансът от години настоява да се даде възможност за самостоятелни акушерски практики и акушерките да имат възможност да сключват договори с НЗОК.

 

още от Новини от деня
още от Гинекология