А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

От март България ще има собствен циклотрон за производство на изотопи

04.02.2013 / 11:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това обяви във Варна здравният министър Десислава Атанасова.

 

От март България ще има собствен циклотрон за производство на изотопи„От 1 март 2013 г. България вече ще има собствен циклотрон за производство на изотопи, необходими за изследванията с позитронно-емисионен томограф (ПЕТ скенер). С това нашата страна ще си осигурява самостоятелно необходимия консуматив без да се налага да се осъществява досегашния ежедневен внос от други държави и все повече нуждаещи се пациенти ще получават възможно най-качествената диагностика в медицината”. Това обяви във Варна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, която в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов откри през уикенда официално обновено гастроентерологично отделение в МБАЛ Св. Анна”.


С въвеждането в експлоатация на новия циклотрон в УМБАЛ Св. Марина” в морския град се постига и значително намаляване на себестойността на изследването с ПЕТ скенера – с близо 30 на сто. Предстои през следващата седмица да бъде издаден Акт 16 от РДНСК, предстои и издаване на разрешение от Агенцията за ядрено регулиране, след което ще бъдат извършени технически тестове на апаратурата.


В лечебното заведение продължава и изграждането на високотехнологичен център за диагностика и лечение на онкологични заболявания. Той се реализира по ОП Регионално развитие” и е на стойност около 20 млн. лева. Планирано е откриването на центъра да стане в края на месец май или началото на месец юни.

От март България ще има собствен циклотрон за производство на изотопи
В новооткритото ремонтирано гастроентерологично отделение от МБАЛ „Св.Анна” са инвестирали 326 000 лв. собствени приходи. За 240 000 лв. е закупена най-ново поколение медицинска апаратура – HD видеоендоскопска система с видеогастроскоп, видеоколоноскоп и детски видеогастроскоп. С нея ще се извършва прецизна диагностика на болестите на хранопровода, стомаха, дебелото черво, като има възможност и за терапевтични интервенции, повлияващи развитието на патологичните процеси. В отделението са извършени и ремонтни работи на стойност 86 000 лв., с което са подобрени значително както условията за болните пациенти, така и за работа на медицинските специалисти. Министър Атанасова информира ръководството на болницата, че през 2013 г. МЗ ще осигури капиталови средства в размер на над 1 250 000 лв., с които ще бъде закупен ядрено-магнитен резонанс за 1 млн. лв., а с 250 000 лв. ще бъде извършен основен ремонт на неврологичното отделение. Отделението не е ремонтирано от 50 години и в момента условията за лечебна дейност в него са изключително лоши.

Снимка: МЗ

 

още от Новини от деня
още от Образна диагностика
още от Онкология
още от Гастроентерология