А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

България изпреварва Западните страни в ендоваскуларната хирургия

10.05.2017 / 11:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Това мнение споделиха някои от международните участници в Balkan Endovascular Course.

 

Както ви съобщихме, събитието се проведе в хотел „Хилтън” в столицата в края на април и привлече голям брой международни специалисти.

Срещата се организира от Българското дружество за ендоваскуларна терапия, със съдействие и от Международното дружество на ендоваскуларните специалисти (ISEVS).


България изпреварва Западните страни в ендоваскуларната хирургия


Двама от създателите му и бивши председатели също присъстваха на срещата: д-р Жак Буске от клиниката Val D’Or в Париж; и д-р Доналд Рийд от Шотландия.

Ето какво разказаха те пред surgery.bg:

Д-р Жак Буске: „Скоро ще има Балкански клон на Международното дружество на ендоваскуларните специалисти”


България изпреварва Западните страни в ендоваскуларната хирургия


През далечната 1988 г., като млад хирург, имах шанса да работя с един от създателите на васкуларната хирургия д-р Едуард Дитрих във Финикс, Аризона, САЩ. От него разбрах, че тази нова за времето си техника ще е бъдещето. Тогава, като пионер, започнах своя програма за васкуларна хирургия във Франция. По-късно, заедно с други специалисти от Европа, създадохме Международното дружество на ендоваскуларните специалисти (International Society of Endovascular Specialists – ISEVS), което днес наброява около 1500 лекари от 53 страни, включително България. С проф. Петров се срещнахме преди около 5-6 години и той веднага стана значителен участник в нашето дружество. Това е и причината да дойдем на събитието, организирано от него в София, заедно с д-р Доналд Рийд, който, също като мен, е бивш председател на ISEVS. Искахме да подкрепим проф. Иво Петров в усилията му да организира тази изключително полезна и важна среща.

Искам да го поздравя за това, което е направил досега в България в сферата на ендоваскуларната хирургия. Той донася в страната ви знания и техники на едно много високо ниво и ги прилага успешно. Работата му, като професионалист, идеално се вписва в целите на ISEVS - опитът му, като добре познат по света кардиолог, е много важен за нас. Именно затова обсъждаме и в най-скоро време ще бъде факт създаването на Балкански клон на ISEVS, чийто председател ще е проф. Иво Петров.

Д-р Доналд Рийд: „България изпреварва САЩ и Западна Европа в някои сфери на ендоваскуларната хирургия”


България изпреварва Западните страни в ендоваскуларната хирургия


Д-р Рийд, бяхте сред първите лектори на Balkan Endovascular Course. Разкажете ни най-напред повече за вашата презентация за интраваскуларния ултразвук.

Интраваскуларният ултразвук е нещо изключително важно при изследването и диагностицирането на артериални заболявания и действа по-добре, отколкото ангиографията сама по себе си. Важен е и при изследването и акуратното определяне на правилната позиция на даден стент в коронарните артерии. Знам, че това се прилага в България, при това с най-съвременни технологии. Интраваскуларният ултразвук помага на лекаря да диагностицира по-добре артериалните заболявания и да лекува пациентите си.

Разкажете ни мнението си за самото събитие и какво представлява то за специалистите, които го посетиха?

Тази среща е изключително важна. Проф. Иво Петров успя да събере много международни експерти – от САЩ, Южна Америка, Великобритания, Европа и Азия, както и от Балканския регион. Смятам, че комуникацията между хора с различен опит, срещали различни случаи в практиките си, е нещо фантастично. Балканският ендоваскуларен курс може да създаде в бъдеще цяло движение от специалисти, което да е пионерска организация в ендоваскуларната хирургия в региона. Убеждението, че този тип интервенции се налагат в световен мащаб, определя една нова посока в леченията на пациентите, които вече могат да бъдат третирани с много по-леки методи, отколкото отворената хирургия.

Къде, според Вас, стоят българските лекари на европейската карта, като медицинска общност и способности?

Относно българските ми колеги: мога да кажа, че имам добър опит с тях. През годините съм посещавал болници в София, а от няколко години имам привилегията да наблюдавам работата на проф. Петров. Смятам, че той и екипът му са на изключително световно ниво. Смятам, че като цяло, в България в областта на кардиологията има много добре подготвени специалисти, които са изцяло отдадени на професията си – изключителни експерти в областта на кардиоваскуларните заболявания.

Ако искате да сравня българските лекари, занимаващи се с такива заболявания, с колегите им от Западните страни, ще кажа, може би за изненада на мнозина, че тук в България докторите са много по-напред в някои отношения. Това е така, защото регулиращите органи в много Западни страни през последните 20-ина година подтискат и спъват свободата за изпробване и прилагане на най-новите лечения. Част от причината е финансова. Във Великобритания например правителството плаща всички лечения през Националната здравна система, затова и слага финансови ограничения. Иновациите влизат в широка употреба, чак след като са вече доказано ефективни от контролираните изследвания. В България има възможност да се изпробват различни техники и лечения на индивидуална база. В това отношение имате голяма преднина и ние, специалистите, от цял свят, сме го забелязали. Може да се каже, че САЩ и Западна Европа понякога поизостават от Източна Европа, когато става дума за прилагането на нови техники и терапии.

Какво е нивото на презентациите, които наблюдавахте по време на срещата?

Мога ди Ви уверя, че е не по-малко добро, отколкото където и да било другаде, защото проф. Петров събра едни от най-добрите специалисти от цял свят на този конгрес. Искам да направя и личен коментар относно самия него: искрено вярвам, че е един от най-добрите кардиоваскуларни лекари в света. Той използва най-новите техники и терапии при лечението на пациентите си. Опитва да въведе в България най-добрата медицина и хирургия, за да лекува максимално сполучливо кардиоваскуларните заболявания. Той е сред най-добрите в областта, за които мога да се сетя. Щастливи сте да имате някого, като него. Надявам се да успее в опитите си да въведе още и още иновации във вашата медицина. Надявам се и правителството ви да му окаже необходимата подкрепа. Искате ли най-доброто за страната си, трябва да му помогнете в неговото начинание.


Снимки: surgery.bg

 

още от Избор на редактора
още от Сърдечна