А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

В МБАЛ-Бургас се въвеждат

19.01.2016 / 15:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Нови видове безкръвни операции, съобщиха от лечебното заведение.

 

В МБАЛ-Бургас се въвеждатТе са в областта на урологията. Интервенциите се извършват без разрези и са щадящи за пациента. Стремежът е старите „отворени” операции да останат в миналото.

Новост е и литотриптерът, който ще започне да работи от януари идната година. Апаратът дистанционно чрез ултразвукови вълни разбива камъни в бъбреците, уретерите и пикочния мехур. Пациентът не чувства болка или дискомфорт.

Операции на простата също се правят безкръвно - чрез т. нар. трансуретрална резекция, а всички операции в МБАЛ-Бургас се плащат от Касата. Новите методи се въвеждат благодарение на високотехнологичната апаратура, която МБАЛ-Бургас получи от Министерството на здравеопазването по проект на ЕС. Най-сериозната придобивка е апаратът за ехографски контрол.

Отделението по урология планира голяма профилактична програма, която да обхване всички възрастови и рискови групи - за мъжете над 50 години и за по младите - от 18 до 35 години. И за двата пола се предвиждат програми за профилактика на бъбречно-каменната болест.

 

още от Новини от деня
още от Урология