А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

На BULENDO 2013 ще се демонстрират много иновативни техники

09.05.2013 / 13:27 - surgery.bg
 
 Facebook

Това казва полк. доц. д-р Крум Кацаров, председател на Българското дружество по гастроентерология.

 

На BULENDO 2013 ще се демонстрират много иновативни техникиДоц. Кацаров, на 10 май официално започва третото издание на BULENDO 2013. Вие, в качеството ви на председател на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография сте домакин и директор на курса за България.

Точно така, домакини сме на събитието за трети път, като този път то ще се проведе в хотел „Шератон”, а не в НДК, както досега – заради предстоящите избори в страната.
Форумът се провежда на състезателен принцип. Подава се заявка в Европейската ендоскопска асоциация и те оценяват дали са покрити съответните критерии и едва след това разрешават своеобразното домакинство, което може да се възприеме като вид награда и признание от страна на Асоциацията. За това издание на форума се състезавахме с Франция, Швеция и Полша. Допускам, че до известна степен успяхме да спечелим номинацията, защото през 2008 г. организирахме събитието в България на доста високо ниво, в сравнение с 2000 г., когато стартирахме с първото издание.
Тази година за събитието идват около петима водещи специалисти в областта на ендоскопските манипулации и четири медицински сестри от страна на Европейската ендоскопска асоциация. Освен това, самият аз поканих колеги от Унгария, Румъния и Чехия. За жалост колегата от Русия няма да може да присъства поради личен ангажимент, макар да имаше огромно желание да се включи в събитието.
По принцип, специално за форума правим своеобразна селекция на пациентите, които ще се работят като случаи. Например, може да се работи по случай, при който имаме полип или тумор на хранопровода; съответният специалист слага протеза, като това се извършва в операционна във Военномедицинска академия (ВМА) и се предава на живо към конферентната зала в „Шератон”, а аудиторията може да проследи как се работи, да зададе своите въпроси, да коментира случая, тъй като връзката е интерактивна.

Очаква се нивото на форума да бъде доста високо.

Като чуждестранно участие – бих казал „да”. От наша страна – по-скоро бих го определил като добро и причините са както субективни, така и обективни. Една от най-сериозните причини за това е факта, че са необходими вложения в доста скъпа апаратура, а не всички болници могат да си позволят подобна техника.

Залагате на интерактивния подход.

Точно така. Самите интервенции ще се извършват във ВМА и всичко ще се транслира към аудиторията в залата. Извън хирургията на живо, ще има и лекционна част. Освен това, ще се проведе и паралелна сесия за медицинските сестри, работещи в областта. Имаме доста сериозно участие на медицински сестри – над 60 души, като голям интерес бе проявен от Прибалтийските републики. Само оттам ще участват повече от 25 медицински сестри.
Очакванията ми са форумът да бъде ползотворен за участниците в него, за тези над 300 специалисти, които ще се включат в събитието. Те ще имат възможност да наблюдават интервенции на живо, да коментират случаи, да споделят или да дообогатят опита си като клиницисти. Освен това, планираме да подготвим и да издадем извършените интервенции, така че участниците да могат да заявят и закупят въпросното видео.

На BULENDO 2013 ще се демонстрират много иновативни техники

В събитието, освен гастроентеролози се очаква да се включат също хирурзи, онколози.

Форумът е насочен към всички специалисти, работещи ендоскопия. Това са основно гастроентеролози, хирурзи, онколози и дори рентгенолози. В България около 75-80% от тези интервенции се извършват от гастроентеролози, докато в световен мащаб разпределението по-скоро е 50 на 50. Но тенденцията и у нас е да се увеличава делът и участието на останалите специалисти в областта на ендоскопските манипулации за сметка на гастроентеролозите.
Ендоскопията е част от миниинвазивната хирургия и вече може да се каже, че границите между отделните специалности са размити – в добрия смисъл.

Участниците ще имат ли възможност да проследят нещо по-интересно и иновативно по време на т. нар. live surgery сесии?

Ще има поне две интервенции, които досега не са демонстрирани в България. Едната от тях по принцип рядко се представя и в световен мащаб все още, тъй като е съвсем нова. Говорим за състояние, при което имаме хипертрофия на един от мускулните слоеве на хранопровода в дисталната част, там където се свързва със стомаха. Поради тази причина пациентите не могат да преглъщат, отслабват сериозно и стигат до доста драматично състояние. И по време на форума ще бъде показана нова ендоскопска методика, която се прилага доста рядко по света. Тя е въведена от Япония, като тук ще бъде демонстрирана от двама европейски специалисти, които са преминали въпросния курс (продължаващ между 3 и 6 месеца) в Страната на изгряващото слънце. Въпросната техника действително е много иновативна и се смята за висок пилотаж.
Другата интервенция е на Ценкеров дивертикул - дивертикул на горната част на хранопровода, който се хваща и манипулацията се извършва много елегантно по ендоскопски начин, за разлика от конвенционалната оперативна интервенция, която принципно изглежда сравнително страховито.
Бих казал, че всичко, което ще бъде представено е иновативно, защото генералният спонсор на събитието предостави най-новия клас апарати, от които в България има не повече от два такива.

Абстрахирайки се от темата BULENDO 2013, навръх Великден прекъснахте отпуската си, връщайки се от чужбина, за да спасите човешки живот съвместно с проф. д-р Никола Владов, извършвайки успешна чернодробна трансплантация.

Всъщност на нас това ни е работата. Не е нещо, което би следвало да афишираме до такава степен. Но честно казано, тогава имаше един момент, в който си помислих, че няма случайни неща в живота. Какво имам предвид?! Извършихме операцията точно навръх Великден. Казахме си „Христос Воскресе!” и започнахме работа.
Цялата операция продължи не повече от четири часа и половина. Екипът от хирурзи и анестезиолози бе фантастичен, дадохме максималното от себе си. И спасихме един човек, който е на 33 години и беше в много лошо състояние, с цироза, като прогностично му оставаха не повече от месец и половина-два живот. Пациентът вече е добре, следим го и се надяваме всичко да е наред.

Мария Радмилова

Снимка: Архив Surgery

 

още от Интервюта
още от Гастроентерология