А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Бременна жена и бебето й бяха спасени чрез рядка и сложна операция в Плевен

07.03.2018 / 15:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Интервенцията бе извършена от чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев и неговия екип.

 

Бременна жена и бебето й бяха спасени чрез рядка и сложна операция в Плевен"В Отделението по гинекология на УМБАЛ „Света Марина“-Плевен чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев (на снимката) и екипът му извършиха изключително рядка и сложна животоспасяваща операция на млада бременна жена с рак на шийката на матката, с която спасиха едновременно бебето и пациентката. В момента жената и бебето са в добро състояние след двете едновременни интервенции – раждане чрез цезарово сечение с последваща радикална хистеректомия и тотална тазова лимфна дисекция", съобщиха от болницата.
Младата пациентка е била в напреднала бременност, когато по време на рутинен преглед към женска консултация, съобщава за прокървяване. След извършен гинекологичен преглед е диагностицирана с рак на маточната шийка. Насочена е към УМБАЛ „Света Марина“-Плевен и консултация с чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев. "По време на консултацията пациентката е категорична в желанието си за запазване на бременността. Това изисква събиране на екип от висококвалифицирани специалисти и едновременно провеждане на две сложни операции за спасяване на живота на жената и нейното дете. Първата акушерска операция – родоразрешение чрез цезарово сечение - е осъществена от д-р Пепо Партенов, началник на АГ Клиника „Света Марина“-Плевен, а втората, гинекологична интервенция извършва чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев – радикална хистеректомия за отстраняване на матката, с лимфна дисекция.
Проф. Горчев коментира случая с пациентката така: „Сложната двойна операция бе животоспасяваща за младата жена и единствено възможна от гледна точка на разрешаване на нейното онкологично заболяване и осигуряване на възможност да износи и роди здраво дете“. Като извод от ситуацията, той съветва бременните жени да посещават редовно кабинетите по женска консултация и да провеждат всички рутинни, профилактични прегледи и изследвания", допълват от болницата.

 

още от Онкология
още от Новини от деня
още от Гинекология