А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Болничната помощ трябва да се оптимизира

05.12.2018 / 11:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това заяви д-р Даниела Дариткова.

 

Болничната помощ трябва да се оптимизираПо отношение на бюджета за здравеопазване за 2019 г. най-важното е, че имаме много повече средства за извънболничната медицинска помощ, за плащанията за дентални услуги, за плащанията за медикодиагностична дейност, повече средства има и за болнична медицинска помощ, увеличени са разходите и за медикаменти. Това каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова пред БНР.

По думите й е важно да се подчертае, че в този бюджет ясно се дефинират какви видове медицинска помощ могат да ползват и неосигурените лица. „Тези средства не идват от здравноосигурителни вноски, но тъй като се осигуряват от лечебни заведения, които по принцип работят с договор с касата, те са регламентирани в бюджета, регламентирани са и в Закона за здравето. Парите идват от бюджета на Министерството на здравеопазването“, каза д-р Дариткова.

Тя допълни, че са предвидени и достатъчно средства за координация на системите за социална сигурност, за да може да се разплатят задълженията към чужди здравни осигурителни каси и в рамките на тази година да се преодолее изоставането в тези плащания. „Смятам, че позитивно е и това, което се случи в преходни и заключителни разпоредби в бюджета на Касата, най-критикуваната част от опозицията, защото именно там се регламентира невъзможността отделните параметри на бюджета да се прехвърлят от едни за други плащания без участието на съсловните организации. Това ще става само с изричното съгласие на управителните съвети на Българския лекарски и Български зъболекарски съюз“, допълни депутатът от ГЕРБ.

 

още от Новини от деня