А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

С близо 70% да се намалят парите за клиничните пътеки за УНГ, предвижда Националната здравноосигурителна каса

16.02.2016 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Предложението се лансира няколко седмици преди да се подпише Националния рамков договор.

 

С близо 70% да се намалят парите за клиничните пътеки за УНГ, предвижда Националната здравноосигурителна касаПо този повод от представителите на Университетските клиники по Ушно-носно-гърлени болести и от членовете на Борда по УНГ болести към Българския лекарски съюз излязоха с протестна декларация.

„Цялата оториноларингологична общност се възмути, когато разбра, че дейността по специалността УНГ и достъпността на пациентите до тази помощ се намалява със 70%. Нека да не се забравя, че УНГ специалността е една от най-спешните и нужни за обществото – колко ли време може да издържи без дихателен път едно дете или възрастен с чуждо тяло, с оток на ларинкса и т.н.”, пише в декларацията.

Отбелязва се също, че във всички градове на страната не достигат УНГ лекари, а в някои области дори няма специализирани отделения. Столицата е единственото изключение по данните на Националната здравна карта. Тази статистика показва, че всички УНГ лекари са принудени да работят минимум на две места и няма пенсиониран УНГ лекар, който да не работи. В последните години няма желаещи да специализират УНГ болести, годишно възпроизвеждаме от 5 до 7 нови специалисти, част от които мигновено заминават да работят извън страната, коментират специалистите.

 

още от Избор на редактора
още от Уши, нос, гърло