А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Бизнесът плаща 50 млн. лв. годишно като обезщетения за фалшиви болнични листове

27.09.2019 / 15:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Твърдят от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

Данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), показват че бизнесът плаща 50 млн. лв. годишно като обезщетения за фалшиви болнични листове. Още 150 млн. лв. се изплащат от Националния осигурителен институт. За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични, твърдят от организацията.

Размерът на изплатените обезщетения за последните 7 години се удвоява, заяви в интервю за предаването „Преди всички“ Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

От АИКБ са на мнение, че фалшивите болнични трябва да се търси в посока поне първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни.

„От 1,350 млн. болнични листа през 2012 г. до 2,750 млн. болнични листа през 2018 г. Това удвояване на броя на болничните не се дължи само на влошения здравен статус на населението или на застаряващото население. Има злоупотреби с болнични листове“, обясни Иванов.

Според него това до голяма степен се дължи и на занижения контрол от страна на Министерството на здравеопазването и НОИ за правомерността на издаване на болнични, както и липсата на санкции.

 

още от Новини от деня