А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Бюджетът за здравеопазване за 2019 г. ще бъде близо 4,3 млрд. лв.

22.10.2018 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

 

Бюджетът за здравеопазване за 2019 г. ще бъде близо 4,3 млрд. лв.Проектобюджетът беше приет на ниво Надзорен съвет на НЗОК, но предстои той да бъде обсъден в Министерски съвет и в парламента.

„490 млн. лв. е ръстът в разходите на Касата за следващата година спрямо настоящата. От тях 50 млн. лв. са ръст от преходния остатък средства, натрупани през предходните години, които ни се дават като право на разход за следващата година. Увеличението по видове здравноосигурителни плащания на този етап е разпределено така, че да може да осигури спокойно и оптимално разпределение на средствата при сега действащите параметри на Националния рамков договор, като предвиждаме и някои положителни промени за здравноосигурените лица, но не очакваме да настъпи напрежение в разпределението на разходите“, каза Жени Начева.

Тя подчерта, че желанието на Министерството е с предложените промени да се гарантира ефективно разпределение и усвояване на средствата през 2019 г.

Сред най-важните промени, отбелязани от Жени Начева, са тези в болничната, извънболничната медицинска помощ и лекарствата.

„В областта на извънболничната медицинска помощ се опитваме да поставим акцент върху профилактиката, да въведем критерии за наблюдение и отговорност от страна на лекарите, индикатори за наблюдение на резултатите от профилактиката на пациентите, като предвиждаме допълнителни медико-диагностични изследвания да бъдат направени в някои сфери, които касаят пренаталната диагностика на бременни жени в риск и по-скъпоструващи направления, които в момента отчитат недостиг, като ЯМР и други високоспециализирани изследвания. Предвиждаме положителен ефект и върху разходите, които касаят болничната помощ“, каза Начева.

„В рамките и на новите, и на сега действащите медикаменти всеки притежател ще може да предложи такива параметри на заплащането, които да осигурят от една страна лечение на пациентите, а от друга страна няма да създадат финансов риск, каквито опасности съществуваха тази година“, каза още Жени Начева.

Тя уточни, че разходоефективни лекарства категорично не означава най-евтини лекарства. „Разходоефективността е принципно наблюдение и задължителен принцип на заплащане. С конкретна наредба с участието на притежателите на разрешение за употреба ще дефинираме за кои медикаменти може да се приложи този принцип и по какъв начин. При всички положения не е обвързано с най-нисък разход“, каза зам.-министър Начева.

Тя заяви, че дейността на Комисията за лечение в чужбина и на Фонда за лечение на деца ще бъде прехвърлена към НЗОК, като за целта е предвиден допълнителен трансфер в размер на 16 млн. лв. от Министерство на здравеопазването към Здравната каса. По думите й, по този начин щяло да се осигури най-правилното решение за лечение както на деца, така и на лица над 18 години в чужбина.

 

още от Новини от деня