А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Биорезорбируемите стентове ще доведат до напредък при бифуркационното стентиране

25.01.2018 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Това заяви проф. Ив Лувар.

 

Проф. Yves Louvard е французин. Почетен директор на VII български курс по бифуркации и комплексни коронарни интервенции. Той е съосновател и бивш председател на Европейския бифуркационен клуб (UBC), автор на редица изследвания, учебни статии и член на няколко кардиологични сдружения. Работи в ICPS (Institut Cardiovasculaire Paris Sud).

Биорезорбируемите стентове ще доведат до напредък при бифуркационното стентиране

Проф. Лувар, прекарахте целия първи ден в практическата зала на курса, участвайки активно в дискутирането на случаите.

Първият ден беше специален ден. Посветен на образните изследвания с IVUS и OCT при коронарни интервенции. Беше предимно обучителна сесия, специално за онези, които не знаят как да използват IVUS и OCT. В моята страна не се използва често IVUS. Бяхме обучавани от проф. Маехара от Columbia University, Ню Йорк как да използваме този инструмент, за да виждаме по-добре вътрешността на коронарната артерия. Аз бях, като голямата част от аудиторията, учащ се.

Това, което видях е, че процесът е динамичен. Има много хора, които задават въпроси. Смятам, че това показва, че българската интравенционална кардиология е динамична, с млади хора, които се опитват да се усъвършенстват. Познавам страната ви. Както познавам и интравенционални кардиолози тук от много време, защото за първи път бях тук преди около петнайсет години и виждам, че бързо се придвижвате. Смятам, че нивото ви е наистина добро.

Докладът Ви във втория ден на курса беше за най-добрите терапии при коронарни бифуркации за 2017г.

Докладът ми бе посветен на бифуркационното стентиране и включваше лечението на болестите на Left Main. За интервенционалните кардиолози, бифуркационните лезии са все още предизвикателство. Ние не спираме да дебатираме върху това, кое е най-доброто лечение. Това беше една от причините през 2004г. аз и мои колеги да основем Европейския бифуркационен клуб. Сега той съществува в много страни, последвани от вашия Български бифуркационен клуб – BBC. Така че, кое е доброто лечение, е особена тема, понеже дори днес е относително трудно да избереш кое точно да приложиш. И все пак, ползвайки различни методи, за да не натрупваме твърде много метал и в двата клона, можем да заявим, че сме в състояние да покрием цялата бифуркационна лезия. Говоря за процедури, които се извършват на етапи и всеки етап се решава на основание резултата от ангеографското изследване, интраваскуларния ултразвук или физикалния статус на налягането и кръвния поток в страничния клон.

Очаквате ли терапевтични иновации през 2018?

Не спираме да мислим за нови методики. Преди години, когато бях президент на бифуркационния клуб, казвах, че с BVS стентовете (които след две години изчезнаха), ще разрешим проблема с бифуркационното стентиране и с това ще изчезне и бифуркационния клуб. Но грешах. Така, че е много трудно да се каже какво ще е бъдещето. Смятам, че новите биорезорбируеми стентове ще се появят в близко бъдеще – по-добри, по-прилепващи и съм сигурен, че това ще доведе до огромен напредък при бифуркационното стентиране. Така че година след година, ние правим малки крачки в подобряване на лечението, както когато стигнахме до извода, че не е необходимо да се слагат два стента в цялата бифуркация. Добре е, ако може, да не се ползва твърде много застъпващи се стентове. Ако се ползват два, трябва да са с минимално застъпване. Важно е правилно да се разположи стента, има много разработки, много съвети за тънкостите срямо процедурата с IVUS за предпазване на страничния клон. Подробностите са много, но това което казвам е, че всяка година има известен прогрес в техниката, чрез който ние прогресираме в терапията си.

Биорезорбируемите стентове ще доведат до напредък при бифуркационното стентиране

Снимки: Здравен навигатор

 

още от Интервюта
още от Сърдечна