А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Бяха одобрени допълнителни разходи за заплати в спешната помощ

20.06.2019 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това стана ясно след заседанието на кабинета.

 

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 15 438 600 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Със средства ще бъдат увеличени възнагражденията на персонала в Центровете за спешна медицинска помощ и ще се осигурят финансови средства за спешните отделения в лечебните заведения за болнична помощ, субсидирани по реда на Наредба № 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения.

„В Концепцията за развитие на системата за спешна помощ е заложена като стратегическа цел подобряване структурата на системата чрез интеграция на двете основни части на системата - извънболнична и болнична спешна медицинска помощ, което да позволи непрекъсваемост на обслужването на спешния пациент и да гарантира своевременност и качество на оказваната спешна медицинска помощ. Изграждането на интегрирания модел за развитие на спешната медицинска помощ представлява структурна промяна, която налага и промяна на разходите за персонал, и е в съответствие с изискванията на чл.77, ал.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г.”, съобщават от правителствената пресслужба.

 

още от Избор на редактора