А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Безжичен пейсмейкър

07.09.2015 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Създадоха американски учени от Станфордския университет.

 

Безжичен пейсмейкърКадиостимулаторът получава необходимата енергия „по въздуха”, с помощта на специално разработено за целта зарядно устройство. То генерира електромагнитни вълни с определена дължина на вълната. Те преодоляват тъканите на тялото и се улавят от антената на импланта.

По принцип тъканите на човешкото тяло отразяват или поглъщат електромагнитните вълни, които могат да предават електричество на неголеми електронни устройства в тялото. Групата учени от Станфордския университет са открили такава дължина на вълната, която лесно преодолява тъканите на тялото и се улавя от вградените пейсмейкъри.
Количеството на излъчването е безвредно за организма, но е достатъчно, за да поддържа работата на устройствата. Подходът позволява напълно да бъдат избягвани акумулаторите или батериите и значително да се намали размерът на кардиостимулатора.
В бъдеще устройството ще е пълноценна замяна на скъпоструващото медикаментозно лечение или на големите имплантирани пейсмейкъри, смятат изследователите.

 

още от Новини от деня
още от Сърдечна