А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Безсрочен протест и оставка на здравния министър

17.09.2019 / 19:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Поискаха от пациентски организации.

 

На 18-ти септември, от 7.30 часа, пред Министерството на здравеопазването започва безсрочен протест. Той се организира от Сдружение „Асоциация Пулмонална Хипертония”, като пациентската организация има подкрепата и на Национален алианс на хората с редки болести. Това съобщи в специално обръщение Тодор Мангъров, председател на Сдружение „Асоциация Пулмонална Хипертония”, който призовава и за оставка на здравния министър.

В писмо до здравния министър, премиера, председателя на парламента, омбудсмана на страната и медиите, от пациентската организация апелират за следното:

„УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Липсата на белодробни трансплантации вече втора година убива българи. Две години и четири месеца след приключването на договора за белодробни трансплантации с Университетска болница Виена, в България все още няма нито един българин включен в европейска листа на чакащи за тази операция; няма действаща Национална програма; няма обучен медицински екип от специалисти за успешна белодробна трансплантация.

Единствената белодробна трансплантация на млада жена се случи буквално като медицинско чудо със случайностен характер, а след нея чакащите българи отново нямат шанс за спасение.

Нивото на донорство в България, както и направените трансплантации в страната са достигнали до невъобразими критично ниски показатели. Предоставените на Евротрансплант донорски органи, които в България не е възможно да се трансплантират, са малобройни. Няма нито една организирана и обезпечена от Министерство на здравеопазването кампания за популяризиране на донорството, вследствие на което обществото асоциира този хуманен и животоспасяващ акт с престъпление или с търговия с органи.

На фона на трагичната картина в България, четирима пациенти емигрираха. Трима от тях са успешно трансплантирани, а четвъртият е стабилизиран с иновативна терапия, недостъпна в България. Към днешна дата, на мен лично, са ми известни още четирима българи, които са в процедура по смяна на гражданство, за да се спасят.

Вие, г-н Министър, не присъствахте на организираната от нас пресконференция (по административна според Вас причина) и респективно не отговорихте на зададените въпроси.

Уважаеми г-н Министър,

Очевидно е безсилието Ви да се справите с възникналия проблем.

ПРИЗОВАВАМ ВИ ДА СИ ПОДАДЕТЕ ОСТАВКАТА“.

17 септември 2019 г., Тодор Мангъров

Председател на Сдружение „Асоциация Пулмонална Хипертония”

 

още от Новини от деня