А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Безплатни прегледи за плоскостъпие и гръбначни изкривявания при деца и юноши от 7 до 18 години

07.11.2016 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Извършваха за втора поредна година в Болница „Тракия”.

 

Безплатни прегледи за плоскостъпие и гръбначни изкривявания при деца и юноши от 7 до 18 годиниТова се случи на 5-ти и 6-ти ноември 2016 г. (събота и неделя) в отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“ на БолницаТракия“–Парк в Стара Загора.

Клиничните прегледи бяха напълно безплатни, като не бе необходимо да се носи направление от личен лекар.

Скринингът се провежда по съвместна инициатива на Болница „Тракия“ и фирма за медицински и ортопедични изделия. Клиничните прегледи за гръбначни изкривявания на децата бяха извършени от лекари – специалисти по физикална и рехабилитационна медицина на болницата, а тестът за плоскостъпие – от специалист на партньорската фирма.

Съществуват три основни вида гръбначни изкривявания: сколиоза, кифоза и лордоза. Физиотерапевтите извършат преглед и оценка за изкривявания на гръбначния стълб в странична или предно-задна посока и правят предписания за последващо лечение. Голяма част от днешните деца имат проблеми с гръбначния стълб, което затруднява правилното развитие на органите - главно на сърцето и белите дробове.

„Ако забележите нарушение в стойката на детето си, веднага обърнете внимание, защото тези проблеми са лечими, но колкото по-рано, толкова по-добре”, съветва д-р Антоанета Гьонкова, завеждащ отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“.

 

още от Избор на редактора
още от Неврохирургия
още от Детска