А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Безплатни консултативни прегледи за глаукома и катаракта

01.03.2016 / 15:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Ще провеждат в „Александровска” от 7 до 12 март.

 

Безплатни консултативни прегледи за глаукома и катарактаПо повод Световната седмица за борба с глаукомата, от 7 до 12 март 2016 г., в Клиника по очни болести на УМБАЛ „Александровска”, от 14 до 18 ч., ще се провеждат безплатни консултативни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде). Направление по НЗОК не се изисква. Телефонът за информация и записване е: 02/9230 415, съобщиха днес от лечебното заведение.

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, определят глаукомата като социално-значимо заболяване.

Специалистите препоръчват всички хора над 40-годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

Очната клиника на УМБАЛАлександровска“ предлага всички съвременни методи за диагностика и проследяване във времето на цялостното очно състояние на глаукомно болните пациенти, в това число и състоянието на очната им повърхност. Двата най-нови апарата от последно поколение, с които е оборудвана клиниката, значително разширяват диагностичните възможности по отношение разпознаване формата на заболяването и дават голямо предимство в избора на терапия. Пакетът от изследванията се покрива напълно по НЗОК. Възстановен е и глаукомният диспансер за по-нататъшно наблюдение на засегнатите от заболяването. Всички пациенти, които имат установена вече глаукома могат да бъдат диспансеризирани в УМБАЛАлександровска”.

Катарактата е друго често срещано заболяване, обусловено най-вече от напредналата възраст. Катарактата и глаукомата са свързани и често едното заболяване не изключва другото. Обстойният очен преглед при пациенти с катаракта и изключването на съпътстваща очна патология е абсолютно задължително, твърдят специалистите, особено за възрастни пациенти.

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

 

още от Новини от деня
още от Офталмология