А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Безкръвни операции на жлъчка

12.08.2011 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Годишно броят на тези интервенции е около 40-50, отчитат от МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен. За операцията е много важно дали пациентът ще дойде навреме, отчитат специалистите.

 

Безкръвни операции на жлъчкаЛапароскопски холецистектомии или безкръвни операции на жлъчка се правят повече от десет години в хирургичното отделение на МБАЛ Д-р Иван Селимински”-Сливен. Годишно броят на тези операции е около 40-50. Неофициалната статистика сочи, че всеки десети българин на възраст над 60 години страда от заболявания на жлъчката, най-често от камъни в жлъчния мехур. При един от петима обаче заболяването протича с характерни симптоми. Образуването на камъните в жлъчката се дължи на нередовно хранене или на прекомерната консумация на мазнини и затова повечето от жлъчните камъни съдържат холестерол, жлъчни пигменти, соли и минерали, например калций.


„За операцията е много важно дали пациентът ще дойде навреме. Ако дойде с усложнения на жлъчно-каменната болест, тогава не е възможно и е забранено да се прави лапароскопска холецистектомия, защото освен премахването на жлъчката, се отварят и главните жлъчни канали, почистват се, дренират се. Това вече е съвсем друга операция. Взависимост от здравната култура на хората и съветите, които им дават вътрешните лекари, много често при нас идват пациенти вече с усложнения- перитонит, запушени жлъчни канали и пожълтяване. Тогава безкръвна операция не се прави”, каза началникът на хирургичното отделение д-р Ангел Ангелов.


Предимствата на безкръвната операция на жлъчка е, че пациентът се възстановява много по-бързо. Обикновено болните се изписват на третия или четвъртия ден след операцията. Сравнително малко са следоперативните усложнения. Специалистът съветва пациентите, за които е установено, че имат заболяване, да овладеят кризата, и след около месец, без да имат кризи, да се подложат на операция за премахване на жлъчката. „Рано или късно всеки човек, който има камъни или пясък в жлъчката, получава едно от трите усложнения – възпаление с перитонит, запушване на жлъчните пътища и трето – рак на жлъчните пътища. Затова, когато е в спокойно положение, без кризи, жлъчката се премахва и всичко е наред”, допълва хирургът. При камъни в жлъчката трябва да се ограничи приемът на животинските мазнини, белтъчини от животински произход и захар. Пациентите трябва да се хранят с повече зеленчуци, плодове и храни, богати на витамин С и Е, както и на ядки, съдържащи незаменими мастни киселини. Добре е да се приемат пълнозърнести продукти. Половин час всекидневни занимания с физкултура предотвратяват образуването на камъни поради висок холестерол.

 

още от Избор на редактора
още от Гастроентерология