А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Артроскопската хирургия в детската травматология

11.04.2017 / 16:38 - surgery.bg
 
 Facebook

бе сред изложените теми на гост-лектора д-р Папагеоргиу на конференцията „Дни на детската ортопедия и травматология“.

 

Както ви съобщихме, събитието се състоя в Сандански на 23-25 март, организирано от секцията по детска ортопедия към Българска ортопедична и травматологична асоциация и Балканската федерация по артроскопия, спортна травматология и спортна медицина.


Артроскопската хирургия в детската травматология


Гостът на събитието - д-р Папагеоргиу от Гърция, представи някои иновативни методи и техники и говори пред аудиторията за физическите и психологически ползи за пациента от артроскопската хирургия.

Ето какво разказа той пред „Здравен навигатор“:

Д-р Кристос Д. Папагеоргиу: „Винаги трябва да спестяваме на пациентите отворената хирургия, когато е възможно“


Артроскопската хирургия в детската травматология


Д-р Папагеоргиу, остеохондралните и хондралните увреди на коленете са сфера, в която сте насочили голяма част от професионалните си усилия. Кажете ни до каква степен те са разпространени?

Представляват голям процент от общото количество на коленните увреди при пациентите по света. Говорим за такива страдания при повече от 90% от пациентите, преживели травми и увреди на кръстните връзки, и близо до стоте процента, ставайки дума за пателарни дислокации.

Разкажете ни няколко думи за оценката на увредата и необходимите хирургични интервенции.

Оценката разделя случаите на няколко степени: когато има малка увреда на хрущяла – между 1 кв. мм и 1 кв. см, говорим за първа степен. Втора степен имаме, когато увредата е между 1 и 3 кв. см. Третата степен се определя при нарушение на хрущяла от над 3 кв. см. За най-малката увреда можем да използваме микрофрактурна хирургия. При втората степен обикновено правим мозаечна пластика. За най-големите увреди използваме нови техники. Доскоро интервенцията се правеше на два етапа: единият беше артроскопски, другият отворена хирургия. Струваше около 10 000 долара, което е ужасно скъпо за мнозина пациенти. Новата технология използва биоматериали, които се поставят в коляното и му помагат да преодолее увредата, след което се разграждат. Това излиза много по-евтино, а е много ефективно.


Артроскопската хирургия в детската травматология


Казахте, че предпочитате артроскопски методи пред отворената хирургия и гледате винаги да я избягвате, когато е възможно.

Да, така е. Вече виждаме, че артроскопията в травматологията не е само процедура за преглед. С развитието на техниката, на практика се превърна в хирургическа процедура. Щом можем да направим нещо, без да режем и отваряме пациента, е много по-добре да се възползваме от това предимство, защото така се минимизира рискът от допълнителна увреда на ставите. Смятам, че всички специалисти трябва да се научат да работят артроскопски и когато могат, да спестяват на пациентите си отворената хирургия. Това важи в още по-голяма степен, когато говорим за млади пациенти и деца. Тук има и психологически момент: те не искат да имат белези по краката си, оставени от агресивната отворена хирургия.

Артроскопската хирургия в детската травматология

Кажете ни какъв е процентът Ви на успеваемост, когато говорим за реконструкции на кръстните връзки?

В Гърция сме близо до стоте процента – около 85-90%. Можем да кажем, че реконструкциите са изключително успешни. Трябва да отбележим обаче, че онези 10%, които остават неповлияни и без този успех, са нещо много проблематично за нас и се опитваме да намерим начин да се справим с тях не с повторни реконструкции, а с лечения. При тях искаме не да поставяме импланти в ставата, а да създадем среда, с помощта на медикаменти, която да помогне на кръстните връзки да се възстановят.


Снимки: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Детска
още от Ортопедия