А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Нова апаратура в „Пирогов”, предназначена за диагностика на деца с увреждания на пикочните пътища

18.03.2015 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Ще спести на Фонда на лечение на деца около 200 000 евро годишно.

 

Нова апаратура в „Пирогов”, предназначена за диагностика на деца с увреждания на пикочните пътищаТова съобщиха специалисти, като уточниха, че вече няма да се налага малчуганите да се изпращат в чужбина, за да бъдат изследвани, тъй като диагностиката в столичната болница ще бъде безплатна за тях, предаде Дарик.
Апаратът е на стойност 50 000 лв., като средствата за него са набавени чрез благотворителност, по линия на „Българската Коледа”.
Нарушенията на пикочния мехур при малчуганите не могат да се установят лесно. За целта е нужна специална машина, с каквато от „Пирогов” вече разполагат, посочи детският уролог от болницата д-р Стоян Пеев. „Тези деца, ако не се лекуват от раждането им, могат в рамките на десетина години пагубно да развият бъбречна недостатъчност и вследствие на това да се простим с тях”, обясни той.
Проблемът според Пеев е, че у нас все още няма клинична пътека, по която да се заплаща диагностиката на неврогенен пикочен мехур. От болницата обаче са категорични, че ще намерят начин изследванията да са безплатни за родителите.
Около 20 малчугани годишно са изпращани досега извън границите на страната за диагностика на увреждания на пикочните пътища, коментира директорът на Фонда Павел Александров. „Около 10 000-12 000 евро е едно изследване в чужбина, зависимост дали е Франция, Германия, Австрия”, допълни той.

 

още от Избор на редактора
още от Детска
още от Урология