А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Д-р Александър Носиков: „Пациентите, които карат леко коронавируса, се възстановяват за два-три месеца“

15.01.2021 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

 

Повечето пациенти, които карат леко коронавируса, нямат големи остатъчни проблеми във времето и не остават трайни следи нито в белите дробове, нито в сърцето. Това заяви пред Радио София д-р Александър Носиков.

„Най-често наблюдаваме като проблем перикарни реакции с малки изливи около сърцето. Може би около 70-80 процента от пациентите ги имат. Много малка част от пациентите имат перикардит - възпаление на торбичката около сърцето, при което е необходимо специфично лечение“.

За поставяне на точна диагноза е необходимо кардиологът да прегледа лично пациента, да му направи ехокардиография, електрокардиограма, а при нужда да бъдат направени и допълнителни изследвания. По време на прегледа, ако лекарят е обучен и може да прави белодробен ултразвук, може да провери и за белодробно засягане.

След тежка вирусна инфекция човек не трябва да се натоварва два-три месеца и много плавно да се завръща към физическите натоварвания. Това се дължи на факта, че потенциално може да бъде засегнат сърдечния мускул, като това състояние се нарича миокардит, предупреди д-р Носиков.

Той припомни, че инфекцията има свойството да засилва предходни състояния. С други думи, ако пациенти е имал предиабет преди вирусната инфекция, след прекарването й той вече може да се окаже с диабет.

 

още от Избор на редактора
още от Сърдечна